Telkesveld biedt betrokken bewoners de ruimte om samen te leven met elkaar en hun omgeving. Wij geloven in de kracht van samen. Bewoners hebben een eigen woning, maar delen verschillende voorzieningen zoals wasmachines. De gemeenschappelijke ruimtes worden ingericht door de bewoners zelf. Een sociale, groene en gezonde leefomgeving staat centraal. Een plek om thuis te komen.
Tijdelijke woningen?
De bouw van Telkesveld startte al voordat het nieuwe bestemmingsplan van de wijk definitief was. Daarom kreeg mHome destijds een vergunning voor 15 jaar. Mocht deze vergunning niet verlengd worden kunnen de woningen gedemonteerd en verplaatst worden naar een nieuwe locatie. Daarom worden het "tijdelijke woningen" genoemd.
De woningen voldoen echter aan méér dan bouwbesluit en kunnen hier in principe 100 jaar blijven staan. Eigenlijk zijn het dus permanente woningen met een tijdelijke bestemming. Daarom spreken wij zelf liever over verplaatsbare woningen.
Telkesveld is in principe alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers en langzaamrijdend (elektrisch) verkeer.
Auto's kun je parkeren op de mobiliteitshub aan de rand van de wijk. Deze ligt hemelsbreed ongeveer 150m van Telkesveld af.
Navigeer naar Telkesveld, Helmond. Vanaf de rotonde staan bordjes die je naar de parkeerhub wijzen.
In de toekomst moet het mogelijk zijn om vanaf de hub over te stappen op bijv. deelfietsen, om jezelf verder te verplaatsen binnen de wijk.
Parkeergelegenheid is hier zeer beperkt. Omdat Telkesveld een pilot is, zal nog niet alles in de wijk er omheen al ingericht zijn. Dat is iets om rekening mee te houden. Bewoners met een fysieke beperking of hulpdiensten kunnen uiteraard wel de wijk in met een voertuig.
Als je met de trein komt kun je de stoptrein tussen Eindhoven en Deurne nemen. Deze stopt bij station Helmond Brandevoort.
Vanaf hier is het ongeveer 600m lopen naar Telkesveld.
Een van de kwartiermakers van Telkesveld organiseert regelmatig presentaties en rondleidingen voor overheden, scholen en bedrijven. Neem hiervoor contact op met Andy Pieloor. Voor particulieren wordt incidenteel een kijkdag georganiseerd, maar meestal lopen ze gewoon langs. Vaak is er wel een bewoner buiten te vinden waar je een praatje mee kunt maken.
Mária Telkes was een Hongaars-Amerikaanse onderzoekster die sterk geloofde in zonne-energie als potentiële vervanging voor fossiele brandstoffen. Ze heeft zich hier volledig aan gewijd en kreeg de titel ‘zonnekoningin’. Samen met architect Eleanor Raymond heeft ze het eerste moderne huis gebouwd dat werd verwarmd door zonne-energie in 1948. Ze is nog steeds een inspiratie voor architecten vandaag.