We werken aan een wijk waarin bewoners elkaar opzoeken om samen de buurt vorm te geven. Samen bereiken bewoners meer en zo brengen ze de buurt tot leven. Wonen is namelijk meer dan leven tussen vier muren. Op Telkesveld staan de thema’s samen leven en delen centraal. In de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes zijn gedeelde voorzieningen en is er voldoende kans om elkaar te ontmoeten.

Gemeenschappelijke ruimtes

De bewoners beslissen samen hoe de gemeenschappelijke ruimtes worden ingericht en onderhouden. Zo wordt er van bewoners verwacht dat ze openstaan voor de kennis en inbreng van anderen en wordt ze gevraagd bereid te zijn om tijd te investeren in het gezamenlijk opbouwen en onderhouden van de gemeenschap en de gemeenschappelijke voorzieningen.

Het Entreegebouw bestaat volledig uit hergebruikte materialen en heeft 2 verschillende ruimtes. In de grote ruimte staan tafels en stoelen. Hier worden bijvoorbeeld bijeenkomsten en feestjes georganiseerd. Op het moment staat hier ook een tafeltennistafel.

Daarachter vind je een 2e ruimte, die afgesloten kan worden met een schuifdeur. Hier vind je een keukentje en de wasmachines en droger die de bewoners van Telkesveld met elkaar delen. Bovenop de ruimte met de keuken en wasmachines is een kleine loft. Waar deze ruimte voor gebruikt gaat worden is nog niet besloten. 

image
image

Naast ieders individuele berging hebben de bewoners van Telkesveld ook toegang tot een gemeenschappelijk schuurtje. Deze heeft het formaat van 2 normale schuurtjes. De bewoners bepalen samen hoe deze schuur ingericht wordt.

Deze ruimte wordt met name gebruikt om (tuin)gereedschap met elkaar te delen. Aan de buitenkant van het gemeenschappelijke schuurtje zit een buitenkraantje.

De gemeenschappelijke tuin wordt deels ingericht door Gemeente Helmond (paden, wadi's, lantaarnpalen), deels door landschapsarchitect Felixx (bomen, struiken, etc.) en deels door de bewoners (meubels, moestuin, etc.).

De buitenruimte is semi-openbaar. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke afscheidingen, waardoor het binnenterrein moet uitstralen dat het geen openbare ruimte is, zonder deze fysiek af te sluiten.

Bewoners kunnen het onderhoud van de tuin zelf organiseren of uitbesteden. Telkesveld heeft een tuincommissie die ervoor gaat zorgen dat dit handen en voeten krijgt.

image